Vill du knäcka koden för hur du skapar ditt liv? DEL 1

Vi behöver inte förändra våra tankar, vi behöver förstå vår konstruktion.

 

Har du just börjat jobba efter semestern och känner lite extra tydligt att du sitter fast i ett liv du inte är helt nöjd med?

Kanske har pandemin gett dej välbehövlig tid för eftertanke och du har börjat inse att det borde gå att se världen ur ett nytt perspektiv?

Kanske känner du dej förvirrad? Var i så fall glad för det. Förvirring är början till förändring som ger sköna insikter!

Kolla på den här videon (och del 2 som finns i nästa inlägg här på bloggen). Där berättar jag om hur jag knäckte koden till att börja skapa mitt liv precis som jag vill ha det.

Dela gärna den här videon: https://youtu.be/RLU86V1qOCk

Är du och dina kollegor sugna på att höra mej berätta live i en föreläsning eller workshop, hör av dej till mej på lisa@roomforflow.se.

➡️ Blir du nyfiken på coachingprogrammet jag nämner i videon, har du all info här:
https://www.roomforflow.com/mindstretch/

➡️ Och här finns info om den individuella coachingen som jag nämner i videon:
https://www.roomforflow.com/ett-magiskt-flyt-i-livet/

 

 

 


 

 

Om du hellre vill ta del av innehållet i videon genom att läsa så finns en transkription här:

Skulle du vilja …
– knäcka koden för hur du kan skapa ditt liv?
– börja spela huvudrollen i ditt eget liv?
– stå stark i din egen sanning?
– välja ditt eget välmående före prestation och kamp?
– bli den badass du egentligen är?
– bli buren av livet istället för att du ska bära hela livet på dina axlar?

Ja, det här låter ju som vilken positivt tänkande-video som helst. Men vänta lite så ska du få höra.

Försök att lyssna till det jag säger som om du lyssnade på musik. Försök inte att förstå, försök inte att pussla ihop det här med din tidigare kunskap. Lyssna bara.

Jag har äntligen knäckt koden för hur jag skapar mitt liv.
Känslan av att ha tagit makten över mitt liv är faktiskt obeskrivligt härlig.
Och det jag gjorde var något mycket mer djupgående än att bara tänka positivt.

Inom oss alla finns en plats som är helt fantastisk. Men det tog lång tid för mej att hitta den. Jag trodde att jag hade koll på hur livet funkade. Jag trodde att man måste kämpa mycket och att man INTE kan få allt man vill.
Men någonting var uppenbarligen fel eftersom jag gick rakt in i väggen. Det tog mej 4 år att hitta dörren i den väggen. Den ledde till något helt fantastiskt. Numera känns livet som en sån där rullande trottoar på en stor flygplats eller i tunnelbanan, du vet. Jag går i vanlig takt men kommer fortare framåt ändå. Inte för att jag har bråttom, tvärtom, men det är något som bär mej framåt utan att jag anstränger mej mer.

Det vi läser om i alla böcker – att vi har allt vi behöver inom oss – stämmer alltså. Det finns en kreativ kraft inom oss. En livskraft. Och den handlar inte bara om det vi i dagligt tal kallar kreativitet (måla, sy eller skapa på annat sätt). Nej, här pratar vi om kreativitet att skapa hela våra liv och hitta lösningar på problem. Tänk dej att du alltid har en klok idéspruta som assistent! Du behöver inte bara tänka dej det. Du har det!

Vi är alltså egentligen superstarka inuti – allihop. Vissa dagar kan det vara svårare att se det, men kraften finns där. Man skulle kunna säga att det är som att vi alla har en sol inom oss som lyser precis hela tiden men att våra tankar ibland blir till moln som hindrar den att sprida sitt ljus.

Vårt default-värde är inte stress, oro och psykisk ohälsa, utan det är välmående, kärlek, självkänsla och harmoni. Men vi kan faktiskt vara tacksamma för utmattning och annan psykisk ohälsa, det är ju ett sätt för livskraften att få oss att stanna upp. Det räddar nog livet på oss.
Att få flyt i vardagen är att kunna skapa ditt liv så som du vill ha det. Du kan skapa saker och händelser med lätthet och att du upptäcker hur mycket livet hjälper dej. Livet, livskraften, kommer att erbjuda dej möjligheter, resurser och omständigheter som kan verka helt osannolika.

Men bara för att jag har knäckt koden för hur jag kan skapa mitt liv betyder inte det att jag vet exakt hur DU ska skapa DITT liv. Men jag vet ATT du kan skapa ditt liv precis som du vill, för du har precis lika stor tillgång till din inre visdom och skaparkraft som jag har till min. Förhoppningsvis kan du hitta mycket inspiration i det jag säger, inspiration som kan leda dej till din visdom.

Jag har pluggat och utforskat personlig utveckling i typ 15 år. Och kommer att fortsätta göra det för jag tror verkligen att vi lär så länge vi lever. Lärande är kul.

När jag började utforska hur jag skulle kunna förändra mitt liv ville jag fatta hur de människor gör som lyckas skapa sina liv precis som de vill. Det måste finnas ett sätt. Det kan inte bara vara så att de har tur. Det var jag säker på för det mesta, men många gånger under resans gång har jag tvekat och skrivit i mina anteckningar att livet är orättvist. Ja, det står också skit och helvete, ganska många gånger. Men sen har nyfikenheten väckts igen (tack vare livskraften). Och jag har skrivit “Det är något jag inte fattar. Det saknas något. Vad är det? Jag SKA hitta det.”

Jag förstod såklart att det hade något med de där människornas inställning att göra, deras sätt att tänka. Men jag fattade inte hur det gick till på djupet. Så jag satte igång att studera ännu mer hur de hade gjort. Och hittade massor av olika instruktioner som verkade peka åt någorlunda samma håll men ändå inte var lika. Man pratade om mindsets, om att sätta upp mål och många pratade om attraktionslagen och den provade jag förstås. Och konstaterade efter ett tag att det faktiskt inte är någon lag och att många som förespråkar den faktiskt har missat en avgörande del, nämligen vad tankar egentligen är och gör.

Jag hittade mängder av andra varianter på hur man ska kontrollera sina tankar och höll på att bli smått galen av det. Herregud, vilket jobb det var att hålla koll på vad jag tänkte hela tiden!

Efter MÅNGA år av försök, gav jag upp. Det verkade inte gå att kontrollera tankarna.
Jag lärde mej att vi skapar våra liv en stund i taget med våra tankar men samtidigt ska vi inte kontrollera dem. Vad tusan var det? Jag var totalt förvirrad!

Jag lärde mej också hur det brukar gå till när vi förändrar våra liv. Jag hade följt det mönstret utan att vara medveten om det.

Vi brukar börja med att försöka förändra de yttre omständigheterna. Vi försöker ändra människorna omkring oss. Vi byter partner, byter jobb, byter bostad. Det kan vi förstås behöva göra ibland (vi ska absolut inte stanna kvar i destruktiva relationer) men om vi försöker ändra de yttre omständigheterna för att vi tror att det kommer att göra oss lyckliga, ja, då kan vi få lov att göra det många gånger. För lyckan ligger inte utanför oss. Det har vi ju hört allihop, eller hur?

Då provar vi istället med att ändra vår egna beteenden, och det är ju i alla fall ett steg i rätt riktning, för själva förändringen börjar med förvirring. Förvirringen väcker nyfikenhet och den gör att man börjar lyssna. Ur lyssnandet kommer insikterna. Så, så fort man tittar åt ett annat håll än att förändra de yttre omständigheterna betyder ju det att man är beredd att öppna upp för att vara förvirrad ett tag. Men sen inser vi att vi direkt trillar tillbaka i det gamla beteendemönster de dagar eller stunder vi inte lyckas kontrollera våra beteenden. Så att förändra beteendemönster var heller ingen riktigt framkomlig väg.

Nästa steg brukar bli att försöka förändra tankarna med hjälp av affirmationer eller positivt tänkande. Det brukar funka ganska bra, men ger tyvärr inte heller någon bestående förändring eftersom så fort man slutar tänka positivt så är man tillbaka i det gamla. Då känner man sej totalt fastlåst. I det läget var jag som sagt länge. Jag blev också så himla trött av det. Jag vet inte ur många gånger jag skrev i mina anteckningar att jag hade “trillat ur”, som jag kallade det. Men jag fick i alla fall en massa insikter på vägen.

För att få en djupgående förändring behöver vi förstå mer av vår grundläggande … vi kan kalla det ”konstruktion”.

Det finns något som brukar kallas de tre principerna om livskraft, medvetande och tanke. Många säger sinne, medvetande och tanke. Förståelsen har varit avgörande för mig och jag är säker på att den kan bli det för dej också. Egentligen känner vi alla till de tre principerna, men har bara glömt bort dem.
Genom att förstå principerna kommer du att komma i kontakt med ditt ursprungliga jag. Bara det ger ett helt nytt perspektiv på livet.
Det här är en superkort beskrivning av de tre principerna, eller tre sanningar om du hellre vill kalla dem det. I mina coachingprogram och annan verksamhet jobbar vi förstås mer med det här.
Vi börjar med principen tanke.

TANKE är förmågan att tänka. Nu pratar vi alltså inte om innehållet i tankarna utan just bara det faktum att vi har förmåga att tänka. Vi har förmågan att tänka men vi är inte våra tankar. Vi ser det tydligt när vi själva eller andra inte är närvarande.

Vi är alltså något före våra tankar. Eller något större än våra tankar. Det kan ju kännas som om vi är våra tankar, men vi kan ju betrakta dem, eller hur? Vem är det som betraktar tankarna? Det är nästa princip: Ett medvetande. Vi ÄR medvetande. Pure awareness. Vi ÄR den formlösa energin som allting skapas ifrån.

Om det bara fanns dessa två sanningar skulle det vara upp till oss att fixa allt. Och hu, vad jobbigt det blir då. Och det är ju precis här de flesta av oss har fastnat.

Men det finns också en sanning eller princip till och det är en intelligent livskraft som gör att jorden snurrar, att det finns system för hur växter sprider frön, att det som ska växa växer, att våra sår läker osv. Det finns en plan och det är att livet vill bli bra. Det är den livskraften som gör att vi vill ha roligt, att vi vill vara med människor vi tycker om, att vi vill utvecklas, att vi vill upptäcka och att vi VILL leva ett härligt liv. Om livskraften inte fanns skulle det inte finnas någon strävan efter att må bra. Det är också livskraften som räddar livet på oss, ibland på lite udda sätt, till exempel genom att ge oss utmattningssyndrom så att vi stannar upp.
Vi kan lita på livskraften. Livskraften är vår kreativitet. Med hjälp av den kan vi skapa våra liv så som vi vill ha dem. Alla har ju varit med om att få en idé i duschen, eller hur? Det är livskraften som hjälper oss när våra tankar för en stund låter bli att störa oss. Livskraften hjälper oss alltså i stort och smått.
I livskraften finns insikterna.
Livskraften finns inom oss alla.

I samma sekund som du kommer i kontakt med den du var innan du lärde dej alla begränsningar och alla övertygelser som har format din personlighet, så förändras du. För mej har det inneburit att jag känner mer, jag upplever mer. Och jag känner när jag är på väg att gå emot mitt inre och då stoppar jag.

Efter insikten med de tre principerna fattade jag äntligen det här med om vi ska försöka styra våra tankar eller inte. Det som jag hade blivit totalt förvirrad av. Jag kom fram till två saker.
Det första var att vi inte kan kontrollera våra tankar men att vi kan guida dem i den riktning vi vill. Och ju mer vi höjer vår vibration, desto lättare går det.
Det andra var att jag kan välja vilka tankar jag reagerar och agerar på.

De pålagor vi har fått som bildar vår personlighet är ungefär som en rollkaraktär. Vi lär oss hur vi brukar vara och så agerar vi utifrån det. Och TÄNKER utifrån den. De här pålagorna gör det svårare för oss att guida våra tankar.
Med alla dessa pålagor kan det också vara svårt att känna starka känslor, för det har vår rollkaraktär ofta lärt sej att bemästra. Vem har inte hört “upp och hoppa nu, seså, inte gråta”. Däremot brukar ilska vara en känsla som kan bli väldigt stark oavsett om vi har varit tvungna att bemästra den eller inte. Och det är egentligen inte så konstigt. Hela vårt inre (vårt ursprungliga jag, alltså) skriker av frustration när vi försöker trycka ner känslor. Och ju mer vi trycker ner dem desto större blir frustationen och desto större blir uttrycket av känslorna när vi till slut exploderar.

De här tre principerna, de tre sanningarna kan du googla på och hitta mycket information om. Vi kommer att prata mycket om dem och utforska dem i mitt coachingprogram. De är liksom basen för allt mitt arbete. Utöver det ligger allt annat som jag har utforskat och lärt mej genom åren, framför allt under mina 4 år med utmattning.

De tre principerna är alltså ingen åtgärdsplan utan är bara en förklaring till hur vi människor faktiskt fungerar. Principerna är inbyggda i oss människor och lika viktiga för oss som till exempel gravitationen. Och de bara finns där, precis som gravitationen. Den ifrågasätter vi ju inte hur den ska användas. Däremot kan det vara bra att känna till den. Det blir liksom lite lättare då.

I mitt sökande hittade jag massor av olika metoder och tillvägagångssätt för att må bättre. Till slut insåg jag att de människor som säger att de har hittat den rätta metoden eller de rätta “10 stegen som leder till framgång”, bara berättar om SITT EGET sätt att påverka sitt liv. Och så tror de att de ska gälla alla. Inget kunde vara mer fel. För det finns ingen metod som gäller för alla, inga instruktioner som gäller för alla. Och det finns heller inga metoder som gäller för alla ALLTID. Det kan alltså vara så att vissa saker funkar ibland, lite beroende på omständigheterna.

Därför kommer jag aldrig att säga något i stil med ”följ de här 5 stegen så blir du lycklig”.

I min verksamhet får du istället tillgång till en mängd olika resurser, det är handgripliga metoder och resurser som du kan testa om de passar dej. Det är till exempel metoder för emotionell healing och olika vägar att gå för att skapa ditt liv precis som du vill ha det. Vi pratar också om olika nivåer av medvetenhet. Det kan också bringa lite klarhet i den här ganska snåriga djungeln av information som finns i den här branschen. Vi provar också en kul metod att leka med minnen från framtiden.

Tillbaka lite till min utvecklingsresa. Egentligen var det alltså så mycket enklare än vad jag trodde att förändra mitt liv, jag försökte helt enkelt för mycket. Kanske hade inte jag behövt leta så länge efter att hitta svaret men eftersom jag kommer från akademiska världen så var det liksom mitt sätt att ta tag i problemet.

Den allra största förändringen kom när jag faktiskt började tro att jag på riktigt hade en möjlighet att påverka min värld. Så om inte det är tankens kraft, så vet jag inte vad som skulle kunna vara det!

Det var alltså MYCKET enklare att förändra. Men samtidigt mycket svårare. För jag förstod ju till slut att jag inte kunde följa någon annans instruktioner. Och det kan inte du heller. Du kan inte följa mina instruktioner. Du måste hitta ditt eget sätt.

Därför har jag faktiskt fortfarande inte berättat vilken som var den avgörande insikten som till slut gjorde att jag knäckte koden. För den skulle egentligen bara vara relevant för någon som har burit på exakt samma begränsande övertygelser som jag. Med risk för att du bara tolkar det som ännu en instruktion kommer jag att berätta om den i del två av den här videon.

Jag vill alltså göra det här på ett helt annat sätt än de flesta som är i min bransch gör. Därför är det enda jag vill göra är att peka i en viss riktning och se om du hittar dina svar där.

Man kan alltså egentligen inte kan lära ut någonting. Eller så här, man skulle kunna säga att man kan lära UT, men man kan inte lära IN. Kunskaper landar inte förrän de landar. Och det gör de genom insikter. Insikter kommer inifrån. Det hörs ju. IN-SIKT. Man ser något inifrån. Inifrån sin egen alldeles unika uppsättning av erfarenheter och övertygelser.

Som jag ser det är förändringsarbetet uppdelad i två processer, jag ser det som två cirklar som hakar i varandra. Den ena handlar om måendet och den andra om hur vi faktiskt skapar våra liv. Cirklarna går inte att ta isär, de stöttar varandra. Om man jobbar med den ena drar man även upp den andra, ungefär som en kedja skulle man kunna säga.

Vi kommer att prata om båda de här cirklarna i coachingprogrammet Mindstretch. Det fina med att gå ett coachingprogram i en liten grupp (live eller via Zoom) är att du får utforska det här tillsammans med andra. Och det är ovärderligt.

Jag blir jätteglad om du delar den här videon och såklart jätteglad om du vill prenumerera på min nystartade youtube-kanal.

Jag hoppas att du har fått många insikter av den här videon. Det är verkligen min genuina förhoppning att någon ska hitta sina svar i det jag har kommit fram till genom mitt sökande.