Min dröm: arbetsplatser som uppmuntrar fysisk inaktivitet

Bestiga Kebnekaise – för vem?

Jag läste en artikel om en VD som ville stärka vi-känslan i företaget och fick för sig att medarbetarna skulle bestiga Kebnekaise tillsammans. VD:n var en hängiven friluftsmänniska och sa att det är viktigt att röra på sig och menade att om medarbetarna är fysiskt starka kan de prestera mer. Det är förvisso sant, men om jag, på väg in i min utmattning, hade fått i uppdrag (blivit tillfrågad?) att delta i en bergsbestigning hade det kanske gjort att jag hade kraschat ännu hårdare. Sådana prestationsinriktade projekt kan bli så fel. Den som är på väg in i väggen springer bara fortare och fortare och försöker prestera ännu mer.

Det är istället många som behöver få ta det lugnt och lyssna inåt – inte att prestera mer. Vi behöver ta tillvara den fantastiska kunskap vi alla har i oss – vår inre röst. Säger den att vi ska bestiga Kebnekaise för att vi tycker att det är fantastiskt roligt, ska vi såklart göra det. Men som samhället ser ut idag är det nog fler som behöver en spark i riktning att ta det lugnare istället för att prestera mer.

Livsvård på friskvårdstimmen

Hittills har många företag fokuserat på att erbjuda fysisk aktivitet. Min dröm är att arbetsplatserna ska erbjuda mer fysisk inaktivitet. Ja, inte helt förstås utan att röra på sig utan prestationskrav. De flesta är så bra på att prestations-träna på fritiden ändå så de behöver dansa bara för att det är kul att känna musiken i kroppen. Eller promenera bara för att det är skönt. Mycket lugn yoga är perfekt både för den som är van att röra sig och för den som inte är det. Hos den som inte är van kanske en nyfikenhet för fysiskt aktivitet väcks av yoga för att det är så kravlöst.

Promenadmöten

Annan kravlös fysisk aktivitet där man faktiskt utför ett arbete samtidigt är inspirerande promenadmöten. Det kan göra susen för ett projekt. Största fördelen med promenadmöten är att det blir mer okej att vara tyst och fundera när man promenerar än när man sitter vid ett mötesbord.

Skrotar friskvård – satsar på livsvård

Jag läste om ett annat företag som verkligen har fattat hur det ska gå till. De bestämde att de anställda inte längre måste utföra fysisk träning på sin friskvårdstimme. Timmen kan istället läggas på att gå på utställning eller konsert, eller fika med vänner eller hämta barn lite tidigare på dagis eller i skolan. Det enda som är inte tillåtet är att utföra vardagsärenden.

Mer flow och lycklig lönsamhet på din arbetsplats

Mejla mig om du vill diskutera vad vi kan göra tillsammans för att få mer flow och lycklig lönsamhet på din arbetsplats.

/Lisa