What if there is nothing wrong with you?

Låt oss ta utmattning som exempel. Tänk om det inte är något fel på oss? Då menar jag såklart inte att vi har inbillat oss utmattningen, för symptomen är i högsta grad verkliga och mycket plågsamma.


När vi var små behövde vi våra föräldrars vägledning för att lära oss hur livet funkar. Förutom det som de konkret lärde oss – att det är farligt i trafiken och sånt – så lärde vi oss genom att prova och sen upprepa beteendemönster som gav positiv uppmärksamhet. Så långt är allt i sin ordning. Men vissa av oss hade oturen att bo i familjer där vi var tvungna att välja det beteende som gav minst obehag i stunden. Det beteendemönstret fick forma vår livsstrategi. Jag ”valde” att bli extremt blyg och att inte säga ifrån.


Även om våra föräldrar var genomsnälla så kan t ex den vanliga övertygelsen att världen är ett tufft ställe att vara på och att vi måste kämpa för att överleva, göra att vi blir utmattade.


När vi uppmärksammar vad vi har fått med oss från vår uppväxt kan vi förstå både oss själva och våra föräldrar bättre.


Det är ju faktiskt så att ALLA vi kommer i kontakt med, t ex kollegor, vänner, läkarna som skriver sjukintygen och de som jobbar på försäkringskassan, också är stressade och känner sig tvingade att följa riktlinjer, hålla budgetar osv för att få mat på sitt eget bord. Alla jobbar för att duga med beteendemönster vi valde som små.


Den trösterika kärnan i det här är att nu när vi är vuxna ligger en stor styrka i att ändra beteendemönster vi inte vill ha längre.
Fråga dig själv varje dag: Tänk om det inte är något fel på mig?


Precis när jag skulle posta det här såg jag ett inlägg av @veronicadurango.se på Instagram. Hon menar precis som jag att utmattningen är ett uppvaknande. Hon skriver: ”Tänk att du håller på att vakna och att du är fullt frisk. Men att de system och gamla tankesättet vi alla lever i får oss att tro på att vi är sjuka.”


#nystart #medvetenhet #personligutveckling #nyaperspektivpålivet #roomforflow #flow #utmattning #utmattningssyndrom #utmattad #livsstil #förändring #stresshantering #slutastressa #stress #ingenstress #stressfri #självkännedom #självmedkänsla #mod #släppataget #högpresterande #väljatankar #bättrebeslut #harmoni