Därför låter vi andras negativa övertygelser stoppa oss

1. Därför låter vi andras negativa övertygelser stoppa oss

Har du tänkt på vad som stoppar dig från att leva ditt liv exakt som du vill? Vad får dig att spela liten och hitta anledningar till att inte göra det du innerst inne drömmer om?
Svaret är att det är våra negativa övertygelser. Fast det var nog inget nytt för dig.
Så låt oss gå lite djupare.

Vi kan ganska lätt förstå att vi lärde oss våra negativa övertygelser under vår uppväxt och även senare i livet. Vår familj, skolan och andra nära lärde oss vilka vi är genom att ge oss uppmärksamhet när vi var och gjorde som de ville. De lärde oss också deras uppfattning av hur världen fungerar.

Men när vi vet att det inte är vi själva som har hittat på många av våra begränsade övertygelser, varför i helskotta håller vi kvar vi dem då? En anledning är att det är jobbigt med förändringar, vi stannar hellre kvar vid det sätt att leva som känns invant och bekvämt.
Men vi borde väl vara starka nog att göra det som är bäst för oss, eller?
Under den första tiden i våra liv är vi helt beroende av våra föräldrars och andra vuxnas kärlek för att överleva. Vi köper i princip allt de säger som sanningar och lever sedan efter deras övertygelser av den enkla anledningen att …

OM VI MOTBEVISAR DERAS ÖVERTYGELSER KANSKE VI INTE BLIR ÄLSKADE AV DEM.

Så länge vi inte accepterar att det är så och därmed kan gå emot den rädslan kommer vi att sitta fast i övertygelserna.

Läs förra meningen en gång till.

Stämmer det här för dig? Första steget är att bli medveten om dina övertygelser/rädslor.
Det betyder förstås inte att du ska skuldbelägga dina föräldrar för jag är övertygad om att alla gör så gott de kan. Det betyder bara att du ska ta tillbaka kommandot över ditt liv och hädanefter välja dina egna övertygelser.

2. Ta fram lite jävlaranamma och gå emot övertygelser som stoppar dig

Nu har jag ett förslag till dig: Plocka fram lite jävlaranamma och gå emot de negativa övertygelser som stoppar dig! Det brukar jag göra.

Först boostar jag mig med tankar på vad jag har gjort tidigare för att gå emot dem. Till exempel: Jag har låtit håret växa och bli långt. Jag har varit egenföretagare hela mitt vuxna liv. Jag äter vad jag vill och när jag vill. Jag vaknar när jag vill och går och lägger mig när jag vill. Jag motionerar på mitt sätt. Jag umgås med vilka människor jag vill. Jag tittar inte på och läser inte nyheter. Jag deltar inte i lågkonjunkturer.

Sen brukar jag fundera på vad jag kan göra mer. När jag tänker på det har jag en ”In your face!”-attityd. Observera vad jag skrev om att det här inte handlar om att skuldbelägga våra föräldrar. ”In your face!”-attityden är till för att uppbringa energi och lite jävlaranamma och ”jag ska minsann visa dig”.
Du behöver inte tala om för någon vad du håller på med.

Känns det läskigt? Låt mig ta ett exempel. Det är ju egentligen inte läskigt att ringa ett telefonsamtal, eller hur? Men det där samtalet du skulle vilja ringa för att ta ett steg framåt i din karriär väcker känslan av att inte längre vara ditt vanliga jag. Den känslan kan vara läskig. Ditt undermedvetna tror att någon gillar dig bättre när du inte är så framgångsrik. Du riskerar att gå miste om den personens uppskattning om du tar ett steg framåt i din karriär. Det är den personen som projicerar sin egen rädsla på dig. Hen kanske har misslyckats med det du försöker göra. En sån kärlek är villkorad till att du måste vara som den personen vill för att bli älskad av henne/honom.

Du är vuxen nu. Du klarar dig själv. Och du förtjänar att njuta av villkorslös kärlek.

3. Vi blir trötta av slagsmålet mellan negativa övertygelser och våra inre sanningar

Brukar du vara trött? Kanske till och med utmattad? Det var jag. Och jag kan fortfarande bli sådär rysligt trött ibland. Men det går lättare att både acceptera och komma ifrån nu när jag vet att ORSAKEN ÄR ATT MINA NEGATIVA ÖVERTYGELSER SLÅSS MOT DET JAG INNERST INNE VET ÄR SANT. Tröttheten och utmattningen kommer alltså från att jag går emot min innersta röst och istället lever efter andras negativa övertygelser.
Så ju mer jag kan tänka och göra som förstärker mina egna övertygelser desto bättre är det.

Hur känns det för dig om du tänker att det ju bara är det du vet i ditt innersta som är rätt för dig? Allt annat är ju bara ett sammelsurium av andras tankar och övertygelser.

4. Vem spelar huvudrollen i ditt liv?

Efter att ha skalat av en massa lager med andras övertygelser som jag har levt efter upptäckte jag för inte så länge sen ytterligare ett mönster i mitt liv. Jag har i princip hela mitt liv blivit tyckt synd om. Inte så där jättetydligt som att människor hela tiden har sagt ”stackars dig”, utan lite mer subtilt. Det var synd om mig redan från början eftersom jag inte var lika söt som min syster. Och inte lika smal heller. Jag fick ofta höra att jag var duktig, men det var ofta i betydelsen ”du kämpar så bra”.
(En liten påminnelse igen: Det här handlar inte om att skuldbelägga sina föräldrar utan om att hitta orsaken till våra beteenden som har funnits med sedan barndomen.)

Att vara någon som man tycker synd om är ju en rätt märklig roll att leva upp till för att bli älskad. Det har ju gjort att jag har satt mig själv i många situationer där jag måste kämpa för då tycker ju alla synd om mig.

Men nu har jag sagt upp mig! Jag väljer en annan rollkaraktär nu. Gratulera mig, jag spelar numera huvudrollen i mitt liv!

Känner du igen dig i min berättelse? Vilken roll spelar du i ditt liv? Vem spelar huvudrollen? I vilka situationer får du uppmärksamhet från dina föräldrar, din partner eller andra närstående? Det kan ge dig en hint om vad de har för bild av dig och vem de vill att du ska vara. Bli inte förvånad om du ser ett mönster hos någon där du får mycket uppmärksamhet när det går åt skogen för dig, men inte så mycket påhejande när det går bra. Jag har sett sånt hos många.

5. Du är vuxen nu. Du väljer dina egna övertygelser.

Nu vill jag ge dig ytterligare ett argument för att du kan välja dina övertygelser, nämligen det här:

Alla ”vet” att det är jobbigt att jobba. Alla ”vet” att det är svårt att gå ner i vikt. Alla ”vet” att pengar inte växer på träd. Alla ”vet” att för mycket jobb leder till utmattningssyndrom. Alla ”vet” att de är få förunnat att leva i en riktigt underbar kärleksrelation. Alla ”vet” att det är svårt att få ett bra jobb. Alla ”vet” att man inte kan leva på sin konst. Alla ”vet” att man måste kämpa. Alla ”vet” att det är svårt att bli framgångsrik. Alla ”vet” att man inte kan leva på att bara göra det man tycker är kul. Alla ”vet” att man måste göra karriär för att bli lycklig.
Ja, alla ”vet” en himla massa saker.

Samtidigt som vi ”vet” alla dessa saker finns människor på andra platser på jorden som ”vet” en massa andra saker – ofta raka motsatsen till det vi ”vet”. Har du tänkt på att det knappast kan vara en tillfällighet många inom ett område/land ”vet” vilken religion som är den rätta?

Men nu till den coola baksidan (eller ska vi säga framsidan) av det här: Nu när vi vet att det mesta vi trodde att vi visste är bullshit, så kan vi när som helst bestämma oss för att veta något annat. Vi kan också helt och hållet strunta i vad andra tycker att vi ska ha för övertygelser, för de vet ju egentligen inte heller. Hur coolt är inte det?

6. Lita på livet!

Här kommer ett sista råd. Ett råd som jag känner så starkt för, det kommer verkligen rakt ur mitt hjärta, nämligen:

LITA PÅ LIVET!

När jag gör det hamnar jag i en speciell känsla eller ett ”rum” med saker, händelser och människor som passar perfekt in där jag är just nu. De verkar komma helt ’out of the blue’. Känslan är större än ”saker bara verkar bättre när du är på gott humör” och till och med större än ”när du gör mer saker, så händer det mer saker”. I det rummet är det jag som skapar mitt liv.

Så, hur vill du, alltså den riktiga DU, ha livet? Inte du från förr. Inte du i dina gamla historier. Vad har ditt nuvarande DU för övertygelser när du är i kontakt med ditt inre? Nu när du vet att alla tankar bara är just tankar. Att du inte ÄR dina tankar. Att du kan byta tankar och övertygelser närsomhelst.

Skriv gärna ner det, för själva skrivandet förstärker att det blir ett beslut du sedan kan leva efter. Om du vill, alltså.

Jag avslutar med en fantastisk och absolut sanning:

You are LOVED, WHOLE, WORTHY. CAPABLE, LIMITLESS. You don’t need to improve.

Hej så länge!
Lisa


Mindstretch – en workshopserie för med flyt i livet

Onlinekurs – Från stress till flow