Tapping

Har du någon erfarenhet av tapping? Om inte, tycker jag att du ska prova. Tapping är en lätt, snabb och effektiv metod att lugna nervsystemet och få tankarna i andra banor. Tapping används av både läkare och terapeuter. Genom att tappa/knacka på akupressurpunkter samtidigt som man pratar om det man känner, skickas ny information till amygdalan i hjärnan. Det är den del i hjärnan som blir triggad varje gång vi är rädda, arga eller frustrerade. Tapping lugnar ner hela systemet på några minuter, bearbetar det som triggar oss och gör att vi kan tänka klarare.

När man har fattat grejen kan man knacka på egen hand. Det finns massor av gratis klipp på Youtube för att lära sig tekniken. Det finns några lika varianter på vilka punkter man ska tappa/knacka på, men här är den serie punkter som jag tycker är enklast.

 

 

Tapping-tips

Om du behöver få slut på det negativa, dömande tjattret i huvudet kan jag rekommendera Dr Kim D´Eramos ”EFT Tapping to End Self Sabotage”. Den höjer energinivån och självkänslan. En annan av mina tapping-favoriter på Youtube är Brad Yates. Han har youtubeklipp om varenda tänkbart ämne.

Det fina med tapping är att man inte gömmer undan några känslor utan tvärtom synliggör dem, och sen öppnar upp för att det skulle kunna finnas ett annat sätt att tänka än det som har blivit negativt tanketjatter (det som får oss att hamna i ”fight or flight mode”).

 

Varför funkar det?

Våra hjärnor fungerar inget vidare när vi stressar och har negativt tanke-tjatter, eftersom vi då befinner oss i ett fight or flight-läge. Vi är helt enkelt rädda. Kanske känner du inte igen dig i att stress skulle vara rädsla men det är det. Våra höga prestationskrav är en rädsla för att inte duga. Vi tror att vi slipper rädslan om vi presterar mer och mer. I fight or flight-läget får vi en förvriden bild av omvärlden och vilka möjligheter vi har. Det går inte att UPPLEVA livet när vi är i fight or flight-läge, bara överleva.

Känslor är energi i rörelse (e-motions = energy in motion). De behöver röra sig. När vi har obearbetade traumatiska eller obehagliga känslor, fastnar känslorna i våra vävnader. Ofta uppfattar vi inte medvetet vad det är som triggar oss men det försätter oss i fight or flight-läge varenda gång något påminner oss om de obehagliga känslorna.

Att ständigt vara i fight or flight-läge leder till åldrande, värk i kroppen, mindre näring till organen och till slut till kroniska tillstånd som till exempel utmattningssyndrom. Tapping får oss att slappna av och fylla på energin.

Min erfarenhet är att det är bra att använda tapping kontinuerligt, eftersom man tappar/knackar om olika saker i olika situationer.