Har du försökt att sitta still när du hör musik du gillar?

I natt var jag vaken länge. Till slut lyssnade jag på ett Youtubeklipp om sömnlöshet och fick en mycket bra insikt. Som vanligt är dessa insikter svåra att beskriva med ord. Språket räcker inte till.
Hursomhelst, de flesta råd om sömnlöshet brukar vara: skaffa dig läggningsrutiner, sov på bestämda tider o.s.v. Det är inte fel på dem, men Teal Swan beskrev sömnlösheten i termer av energi. Jag är mycket intresserad av kvantfysik så det passade mig perfekt. (Kvantfysiken beskriver hur vi består av energi och omges av energi. Allt är energi.)

När vi har problem att sova beror det alltid på en dragkamp i någon fråga mellan själen/hjärtat och vårt medvetande. Själen vill en sak och medvetandet en annan. Det gör att energin blockeras. Det blir ett motstånd. För att komma till ro behöver vi ta reda på vilken fråga det är. Den ligger oftast på en högre nivå än våra vardagliga bekymmer. För mig handlade det om att släppa taget och våga lita på livet. Oftast funkar det men inte hela tiden.

När jag bearbetar något skriver jag. I natt skrev jag en fiktiv dialog mellan min själ och mitt medvetande. Så här låter det i mig:

Min själ:
– Kom igen, låt oss ta leva i total abundance. Det finns ett överflöd av kärlek, pengar och upplevelser.
Min kropp/mitt medvetande:
– Nej, men det går inte, det vet jag.
– Jodå, det är bara att slappna av.
– Nej, så enkelt kan det inte vara.
– Jo, det är faktiskt det. Du ska inte vara så motsträvig. Det är det som gör att det inte går. Du är i ett ständigt motstånd.
– Jo, jag har hört det där, men jag vågar inte tro att det kan vara så enkelt. Jag har lärt mig att jag måste jobba hårt och fundera ut lösningar på allt. Om man jobbar hårt och kämpar så är man duktig. Om man slappar och ändå får det man vill anses man som lat och odräglig.
– Ha, du har läst för mycket Kalle Anka. Att Alexander Lukas är odräglig har ingenting med saken att göra. Du är inte odräglig, tvärtom, så du behöver inte vara orolig att du ska bli det bara för att du slappnar av och släpper ditt motstånd mot framgång.
– Men jag är rädd. Rädd för att det inte kan vara så enkelt. Jag har läst så himla mycket om att släppa motståndet och go with the flow så jag försöker verkligen. Jag vet att du naturligtvis har rätt, men det är så svårt.
– Du har ju kommit jättelångt. Försök att hålla kvar i de stunder när du känner att du kan släppa taget helt och hållet. Det bästa är när du säger att du skiter i allt. När du säger det på ett sånt där härligt och avväpnande sätt utan att var uppgiven. Fast det gör inget om du är uppgiven heller. Jag tar hand om allt för jag kan se en massa saker som du inte kan se. Jag är överallt.
– Tack, jag vet att jag har kommit en bit på väg. Jag ser ju det på mina anteckningar. Det var roligt häromdagen när jag upptäckte djupet i min egen väl använda hälsningsfras i nyhetsbreven och att den var mest riktad till mig själv: ”Ge dig hän, skit i förnuftet, våga ifrågasätta och ha kul!”
– Ha, ha, ja det var roligt. Jag lyckas ju tränga igenom ibland.
– Jag är mest rädd för att bli kontrollerad, bedömd och styrd av andra. Jag hatar att vara maktlös. Det har jag varit i så många situationer i livet.
– Jag förstår att du tycker att det är jobbigt att vara maktlös. Men grejen är att om du släpper det motståndet kommer du inte att känna dig maktlös och då kommer allt att lösa sig på ett helt magiskt sätt. Du har en outsinlig energi, bara du släpper på allt motstånd.
– Jag förstår, det är ytterligare en av livet alla paradoxer. Det känns som om allt är uppbyggt av paradoxer. Om jag känner mig rädd ska jag verkligen gå in i rädslan och känna mig ännu mer rädd, så går den över. Och så vidare. Det är ju lite bakvänt, kan jag tycka.
– Jo, det kan tyckas så, men jag lovar att det funkar. Du la orden i mun på mig: det gäller att se saker ur nya perspektiv. Du är oftast jättebra på det men här har du kört fast. Du behöver se saken ur ett nytt perspektiv när det gäller det här också. Du ska skita i att kontrollera och lita på att allt löser sig. Släpp motståndet så får du tillbaka makten över ditt liv. Ju mer du lägger dig i, desto värre blir det. När det gäller rädslan ska du absolut acceptera den och gå rakt in i den, men också vara medveten om att den försöker stoppa dig. Den är bara rädsla, ingenting annat. Du vet, FEAR = false evidence appearing real och The only thing to fear is fear itself. Jag använder dina ord igen: Lita på livet. Livet vill bli bra. Livet är magiskt.
– Tack! Jag ska verkligen försöka. Jag har ju lovat dig att ge mig hän i livet och att sluta tänka mig ur alla problem.

—–

Nu till musiken. Har du försökt att sitta still när du hör musik du gillar? Då vet du hur det känns att blockera den energi som vi alla består av. Vi är energi som flödar tillsammans i energier i luften, vattnet och jorden. Energin flödar igenom oss. Till och med för att kunna vara stilla måste vi sätta upp ett motstånd. Men om motståndet blir för stort, till exempel på grund av saker vi oroar oss för, mår vi dåligt och stoppar upp det vi vill ta emot, som till exempel härliga upplevelser (som ju också är energi). Allt negativt i livet är en reflektion av för mycket motstånd.
Att lyssna på musik och röra sig som kroppen vill är ett utmärkt sätt att öva på att flytta sig från motstånd till att låta energin strömma igenom.
Det här betyder också att om vi känner sig låga så ska vi absolut inte lyssna på musik vid tillfällen när vi måste sitta still.

Många tror att träning bara handlar om att göra av med mer energi än vi har stoppat i oss. De pratar om energi i mat som om det är något vi måste bekämpa när rörelse istället handlar om att göra oss av med motstånd. Energin finns där hela tiden. Vi är energi. Det enda vi kan göra är att stänga av eller släppa på flödet.

Jag har alltid tyckt att träning ska vara roligt, annars kan det vara. Nu förstår jag varför på ett djupare plan. Om vi tränar utan att gilla det bygger vi ju bara upp ett större motstånd istället för att släppa igenom den energi som behöver flöda genom oss.

Att röra oss, speciellt i form av fri dans, hjälper oss att ge oss hän i livet, våga släppa taget och go with the flow!

 

Photo by Analise Benevides on Unsplash