Go with the flow

Go with the flow.

Jag brukar ofta prata om att det har blivit så konstigt i världen. Inget land vågar låta bli att ha ett försvar. Vilket jag självklart kan förstå med tanke på hur det ser ut i världen idag. Men om vi ska våga oss på att lyfta blicken rejält högt och titta ner på jorden så ser vi att det här har inneburit att alla är på helspänn och är beredda på att något annat land ska anfalla. Om alla länder istället vågade lita på att alla människor i grund och botten är goda, så behöver vi inte kriga. Och då behöver inget land ha något försvar. Jag tror på fullt allvar inte att det finns någon som egentligen VILL kriga. De som gör det handlar bara utifrån rädsla.

Om vi nu plockar ner det här resonemanget på individnivå och pratar om psykisk ohälsa istället för krig, så ser vi samma bild. Vi skapar oss ett individuellt försvar i form av att jobba hårt, fixa till allt, göra det vi borde istället för att göra det vi tycker om mest av allt. Vi tror att detta sätt att leva gör oss tryggare. Vi är alltså ständigt i fight-or-flight-läge precis som alla länder. Om vi istället släpper taget (jag sa inte att det var lätt) och litar på att livet vill bli bra – blir vi trygga på riktigt. Tänk vilken fantastisk värld vi skulle få om alla jobbade/gjorde det de var mest lämpade för, det vill säga gillade mest. Alla skulle må bättre vilket skulle leda till att alla skulle bli mer hjälpsamma och mer generösa och respektfulla. Världen skulle se helt annorlunda ut.

Sånt drömmer jag om när mina tankar få fara fritt när jag och min ena dotter promenerar med våra två svartvita kompisar i skogen.