Hur du hittar ditt drömjobb (ibland utan att byta tjänst)

Bara 6 procent av svenskarna har sitt drömyrke läste jag i en artikel i DN härom veckan. Det är ju rätt sorgligt. Till och med väldigt sorgligt, tycker jag. Hur får de 94 procenten som inte har sitt drömyrke flyt i livet?

 

I artikeln föreslår man att anledningen till att så många inte har sitt drömyrke är att man hela tiden vill utvecklas. Det är förstås bra att vilja utvecklas, men jag har en annan fundering på vad det kan bero på. Nämligen att så många har ett yrke som de trodde skulle vara bra, istället för att ha ett yrke som får deras hjärta att sjunga av glädje och som dessutom ger dem tillgång till deras genuina drivkraft. Den där ursprungliga, medfödda drivkraften som innebär outsinlig energi. Den drivkraften är inte inlärd, den är inte något man gör för att någon annan vill det. Det är något man gör för att det känns så himla lätt och självklart. Man blir helt enkelt supertaggad.

Den genuina drivkraften
Jag har på senaste tiden forskat i vilken som är min genuina drivkraft och kommit fram till att det är att underlätta för den häftiga mentala förflyttningen som blir när man ser saker ur nya perspektiv. I den här meningen finns det en mängd nyckelord som jag har kommit fram till genom att fundera över vad som är viktigt i mitt liv. Ursprungen till nyckelorden är hav, bada, flyt, flow, sitta långt fram på båten, förflyttning, fiskmås, se saker ovanifrån, se samband, koppla ihop kunskaper.

Hmm … kanske du tänker nu, hur får hon sitt sommarliv till att bli ”att underlätta för den häftiga mentala förflyttningen som blir när man ser saker ur nya perspektiv”? Ja, det är ett detektivarbete, ett jättekul sådant. Och det är en fantastiskt skön känsla att veta VARFÖR jag gör det jag gör. Och vara medveten om mina HUR, alltså hur jag ska använda mina talanger för att utföra mitt VARFÖR.
Jag ska berätta mer om tillvägagångssättet vid ett annat tillfälle men det handlar om att tolka minnen och se en röd tråd från stunder där jag har känt att allt har flutit på ansträngningslöst.

Jag har hittat inspiration till mitt detektivarbete på olika ställen, bland annat i Katrin Sandbergs bok ”Hitta din sanna story – Upptäck kraften i din egen livsberättelse” som jag varmt rekommenderar.

Men som sagt, jag återkommer i ämnet vid ett senare tillfälle. Fortsätt läsa inspirationsbreven och bloggen.

Kanske är du som jag var – stressad och eller utmattad. Det kan vara svårt att se den röda tråden i sitt liv om man är van att springa ifrån sig själv. Så, vill du ha mig som bollplank och katalysator för att ta reda på din genuina drivkraft, så hör av dig. Jag har en workshop som handlar om det och andra metoder för att få mer flyt i livet.

Byta bana? Nej, det behöver inte vara nödvändigt
Att inte få utlopp för sin genuina drivkraft kan definitivt vara en anledning till stress och utmattning. Men många drar sig för att försöka få tillgång till energin från sin ursprungliga drivkraft för att de blir oroliga för att de då ska behöva byta yrkesbana. Men det behöver inte vara nödvändigt. Istället kan det handla om att utföra sitt vanliga arbete på ett nytt sätt. Du kan helt enkelt fråga dig: var och hur kommer jag bäst till min rätt?

Ta till exempel en läkare, bara för att ta ett yrke som de flesta kan relatera till på något sätt. En läkare som har en grundutbildning och specialistutbildning som allmänläkare kan jobba på många olika ställen. Hen kan till exempel jobba i hetluften på akuten på ett stort sjukhus, på en vårdcentral eller jobba som medicinsk rådgivare utan patientkontakt på ett läkemedelsföretag. Samma utbildning. Tre olika arbetsplatser.

En läkare som valde att utveckla sitt arbete är Dr. Kim D’Eramo. Hon berättar i ett Youtubeklipp hur hon kände att hon höll på att kvävas av sitt arbete på akuten.

(Det här är för övrigt ett exempel på mental förflyttning som jag blir lycklig av. Jag älskar när man vågar kliva utanför ramarna och följa sitt hjärta. Och jag tycker att det är extra spännande när det handlar om någon inom den traditionella vården som hittar en väg utanför – min uppfattning är att de annars brukar ha svårt att erkänna att det finns alternativa metoder till läkning.)

Om det trots allt skulle visa sig att du behöver byta inriktning och kanske till och med skaffa dig en ny utbildning för att få utlopp för din genuina drivkraft så kommer energin till det att infinna sig helt automatiskt, du kommer att brinna för det. Det är det som är den stora skillnaden mot att göra något som hjärnan har tänkt ut åt dig. Eller andras hjärnor, för den delen.

Till och med bättre presentatör
Till och med rösten blir annorlunda när man pratar ifrån sitt inre. Så om du hittar din inre genuina drivkraft kommer du som extra bonus att bli en mycket bättre presentatör.
Jag jobbar både som flowkatalysator och presentationscoach och väver samman dessa uppdrag eftersom jag ofta ser att det är nästan omöjligt att hålla en bra presentation om ett ämne som man inte brinner för.

Men tänk på alla stackare som måste presentera tråkiga saker, kanske du tänker nu.

Jo, visst finns det många sådana, men det finns bot för det också. Hör av dig om du vill ha hjälp. Jag vågar påstå att jag kan konsten att locka fram det mest intressanta ur vilken presentation som helst. Upplägget av presentationen kan göra den roligare att hålla. Och sen går det alltid att hitta berättelser ur ditt eget liv som går att koppla till presentationen så att den blir roligare för dig att framföra.

Om du hellre vill läsa dig till hur du kan göra, finns min lilla onlinekurs ”Låt din inre röst sköta snacket” här. Den är gratis. Den är en del av den stora kursen ”Konsten att tillreda och servera förtrollande presentationer” som du hittar här.

Till vi hörs igen; Ge dig hän i livet, våga ifrågasätta. Och ha kul.

Dela gärna det här med en vän som behöver det.