Det enda vi vet är att vi inte vet nånting

Kan du ana hur otroligt mycket bullshit vi ”vet” som inte är sant? Vi har, från det vi föddes, blivit itutade en massa saker av myndigheter, lärare, skolan, kyrkan, vänner och vår familj. Har vi vuxit upp i en någorlunda sund familj har det mesta förstås sagts till oss med omtanke.

Men det här innebär att vi inte har använt vår egen vilja för att skaffa oss åsikter och övertygelser. Ändå rättar vi hela våra liv efter dessa övertygelser. De blir som tvång som vi handlar och tänker utifrån.

Alla ”vet” att det är jobbigt att jobba. Alla ”vet” att det är svårt att gå ner i vikt. Alla ”vet” att pengar inte växer på träd. Alla ”vet” att för mycket jobb leder till utmattningssyndrom. Alla ”vet” att de är få förunnat att leva i en riktigt underbar kärleksrelation. Alla ”vet” att det är svårt att få ett bra jobb. Alla ”vet” att en kvinna som inte dricker alkohol antingen är gravid eller nykter alkoholist. Alla ”vet” att man inte kan leva på sin konst. Alla ”vet” att man måste kämpa. Alla ”vet” att det är svårt att bli framgångsrik. Alla ”vet” att man inte kan leva på att bara göra det man tycker är kul. Alla ”vet” att man måste göra karriär för att bli lycklig.

Ja, alla ”vet” en himla massa saker.

Samtidigt som vi ”vet” alla dessa saker finns andra på andra platser på jorden som ”vet” en massa andra saker – ofta raka motsatsen till det vi ”vet”. Har du förresten tänkt på att det knappast kan vara en tillfällighet många inom ett område/land ”vet” vilken religion som är den rätta?

Det coola med det här är att nu när vi vet att vi egentligen inte vet någonting kan vi när som helst bestämma oss för att veta något annat. Vi kan också helt och hållet strunta i vad andra tycker att vi ska ha för övertygelser, för de vet ju egentligen inte heller. Hur coolt är inte det? Nu kan vi börja snacka om den riktigt fria viljan! Alla får tycka vad de vill. Vissa tycker si, vissa tycker så. Och ingen behöver övertala någon annan att tycka lika.

Jag får bestämma själv hur jag vill leva mitt liv. Hur jag vill se omvärlden med mina övertygelser.

Hur ser världen ut genom dina övertygelser?

 

Jag låter Phoebe i TV-serien “Vänner” symbolisera hur vi kan ifrågasätta det mesta 🙂