Room for flow | Arbetsplatsflow
flow, room for flow, selflove, compassion, selfcompassion, selfesteem, självmedkänsla, innervoice, inner voice, inre röst, inreröst, flyt, healing, feelinggood, feeling good, stress, stresshantering, psykiskohälsa, rum för dig,
22248
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-22248,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-3.7,menu-animation-underline-bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.3,vc_responsive
 

Flow-effekten för arbetsplatser

Flow är lönsamt, kostnadseffektivt och varumärkesbyggande.

Hur går det ihop? Jo, så här:

Båda sidor har ansvar att skapa lycklig lönsamhet

En arbetsplats ledning är ansvarig för att skapa ett bra arbetsklimat och ge medarbetarna möjlighet att utvecklas. Varje medarbetare är ansvarig för att vara sitt bästa jag på arbetet. Om båda parter är i balans kan det inte bli annat än magi som sprider positiva vibrationer till besökare, kunder, patienter eller gäster.

Vid balans mellan utmaningen och den egna förmågan upplever vi flow.
När vi mår bra blir vi produktiva

Det tog mig 2 år av utmattningssyndrom för att förstå vad som är viktigast här i livet. Det är faktiskt inte att jobba utan att ha roligt. Paradoxen är att ju roligare vi har det desto mer produktiva blir vi. Och desto roligare blir det att jobba. Fler och fler upptäcker det. Det finns flera undersökningar som visar att ”Happiness is the new productivity”.
Att giganter som Google och Facebook har klätterväggar, klotterplank, kuddrum, pingisbord, och pilatesrum är ingen tillfällighet. Det beror på att grundarna har insett att en sån miljö får medarbetarna att må bättre vilket lockar fram bättre idéer, en högre produktivitet och mindre stress. Vår rådande övertygelse – den som säger att vi måste stressa mer för att få mer gjort – är alltså inte sann.

Flow sänker kostnader och stärker varumärken

Medarbetare i bra balans är inte sjuka lika ofta men de smittar på ett annat sätt – deras flowglow påverkar kollegorna som samarbetar smidigare. Besökare, kunder, patienter eller gäster blir också smittade av arbetsglädjen och berättar gärna för andra om er arbetsplats.

Har ni dessutom ett fysiskt rum för flow är det något påtagligt. Besökare ser det och medarbetarna berättar gärna om det för andra, därför är det varumärkesbyggande. (Läs mer om Flow Rooms här.)

Ett högre syfte lockar talanger

FöretagsBarometern visar att fler och fler söker efter ett högre syfte med sitt arbete och sin arbetsplats. Studenter i Sverige vill göra världen till en bättre, mer omtänksam, innovativ och hållbar plats. De vill också ha en levande och inspirerande arbetsmiljö och känna att de bidrar till utvecklingen av verksamheten.
Att guida medarbetarna till flow är att skapa kompetensutveckling som sätter positiva spår i alla verksamhetens aktiviteter. Ett radikalt grepp kan vara att helt enkelt skriva in i affärsidén: Vi har ruskigt roligt medan vi säljer våra produkter/tjänster. Det finns faktiskt företag som gör det och de lockar till sig precis de medarbetare de vill ha.

Flow förebygger utmattning

Många tror att man blir utbränd av för hög arbetsbelastning. Det är inte sant. I sin bok ”Ju mindre du gör, desto mer får du gjort” förklarar Tommy Hellsten (terapeut, teolog och föreläsare) hur en människa som inte har lärt sig lyssna på sina egna känslor överger sig själv och snabbt blir beroende av sina prestationer:

”Man blir aldrig utbränd av att ha för mycket att göra. Det finns visserligen ett samband, men sambandet förklarar inte allt. Utbrändheten har en djupare orsak, och den är just att ens sanna personlighet överges. Det finns människor som inte blir utbrända hur mycket de än jobbar, även om arbetsmängden överskrider den som får andra att knäckas. Det finns till och med människor som får energi, kraft och inspiration av att arbeta. Men det här är människor som arbetar för att de har en identitet, inte för att få en.”

Hör av dig!

Berätta om din arbetsplats så kommer jag med förslag på hur vi kan göra den ännu mer kreativ och ännu mer lönsam. Vi kan göra det med hjälp av WORKSHOPS, DIGITALA VERKTYG och/eller fysiska FLOW ROOMS där medarbetarna på betald arbetstid får forska i hur de själva kommer i en känsla av flow och kreativitet.

Vi hörs!

Lisa
lisa@roomforflow.se
0708-262120

.

Inspirationsbrev

När du och din arbetsplats vill dra nytta av flow

VERKTYG

Det är fler verktyg på gång men än så länge finns två digitala verktyg som du kan jobba med på egen hand:

 

En berättelsekurs med ett gäng nycklar till flow – ”Tills jag träffade Ding”

Ett recept på konsten att tillverka och servera förtrollande presentationer.

WORKSHOPS

Öppen eller anpassad flowguidning i form av samtal, föreläsningar, workshops i grupp eller och individuellt för att få nya insikter om både flow och vardagsflow.

FLOW ROOMS

FLOW ROOMS är ett helt flowkoncept för stora arbetsplatser. Kärnan i konceptet är inredning av ett fysiskt rum för flow på arbetsplatser där medarbetarna på betald arbetstid får forska i hur de själva kommer i en känsla av flow och kreativitet.

Många tror att man blir utbränd av för hög arbetsbelastning. Det är inte sant. I sin bok ”Ju mindre du gör, desto mer får du gjort” förklarar Tommy Hellsten (terapeut och föreläsare) hur en människa som inte har lärt sig lyssna på sina egna känslor överger sig själv och snabbt blir beroende av sina prestationer.

”Man blir aldrig utbränd av att ha för mycket att göra. Det finns visserligen ett samband, men sambandet förklarar inte allt. Utbrändheten har en djupare orsak, och den är just att ens sanna personlighet överges. Det finns människor som inte blir utbrända hur mycket de än jobbar, även om arbetsmängden överskrider den som får andra att knäckas. Det finns till och med människor som får energi, kraft och inspiration av att arbeta. Men det här är människor som arbetar för att de har en identitet, inte för att få en.”

Min dröm: arbetsplatser som uppmuntrar fysisk inaktivitet

Bestiga Kebnekaise – för vem?

Jag läste en artikel om en VD som ville stärka vi-känslan i företaget och fick för sig att medarbetarna skulle bestiga Kebnekaise tillsammans. VD:n var en hängiven friluftsmänniska och sa att det är viktigt att röra på sig och menade att om medarbetarna är fysiskt starka kan de prestera mer. Det är förvisso sant, men om jag, på väg in i min utmattning, hade fått i uppdrag (blivit tillfrågad?) att delta i en bergsbestigning hade det kanske gjort att jag hade kraschat ännu hårdare. Sådana prestationsinriktade projekt kan bli så fel. Den som är på väg in i väggen springer bara fortare och fortare och försöker prestera ännu mer.

Det är istället många som behöver få ta det lugnt och lyssna inåt – inte att prestera mer. Vi behöver ta tillvara den fantastiska kunskap vi alla har i oss – vår inre röst. Säger den att vi ska bestiga Kebnekaise för att vi tycker att det är fantastiskt roligt, ska vi såklart göra det. Men som samhället ser ut idag är det nog fler som behöver en spark i riktning att ta det lugnare istället för att prestera mer.

Livsvård på friskvårdstimmen

Hittills har många företag fokuserat på att erbjuda fysisk aktivitet. Min dröm är att arbetsplatserna ska erbjuda mer fysisk inaktivitet. Ja, inte helt förstås utan att röra på sig utan prestationskrav. De flesta är så bra på att prestations-träna på fritiden ändå så de behöver dansa bara för att det är kul att känna musiken i kroppen. Eller promenera bara för att det är skönt. Mycket lugn yoga är perfekt både för den som är van att röra sig och för den som inte är det. Hos den som inte är van kanske en nyfikenhet för fysiskt aktivitet väcks av yoga för att det är så kravlöst.

Promenadmöten

Annan kravlös fysisk aktivitet där man faktiskt utför ett arbete samtidigt är inspirerande promenadmöten. Det kan göra susen för ett projekt. Största fördelen med promenadmöten är att det blir mer okej att vara tyst och fundera när man promenerar än när man sitter vid ett mötesbord.

Skrotar friskvård – satsar på livsvård

Jag läste om ett annat företag som verkligen har fattat hur det ska gå till. De bestämde att de anställda inte längre måste utföra fysisk träning på sin friskvårdstimme. Timmen kan istället läggas på att gå på utställning eller konsert, eller fika med vänner eller hämta barn lite tidigare på dagis eller i skolan. Det enda som är inte tillåtet är att utföra vardagsärenden.

Mer flow och lycklig lönsamhet på din arbetsplats

Mejla mig om du vill diskutera vad vi kan göra tillsammans för att få mer flow och lycklig lönsamhet på din arbetsplats.

/Lisa

lisa@roomforflow.se