De tre principerna

Innan jag dyker in i min story och en beskrivning av de 3 principerna vill jag direkt berätta att det här är INTE en metod för mental träning. Rubriken ”De tre principerna” kanske låter som just det, som så mycket annat du har hört i självhjälpsindustrin, till exempel ”5 steg för ett bättre liv”. Men det här är inget du behöver lära dej, för du kan det redan. Vi är alla födda med dessa 3 principer, dessa 3 förutsättningar för mänskliga upplevelser. De är sanningar.

 

Låt mej börja med ett citat av Michael Neill:

”You don’t need to know what to think. You just need to be willing to let go of what you thought. And allow something new to come to mind.”

 

Nu till min story.

Med all forskning som finns idag om hur det mänskliga psyket funkar så är det ju rätt konstigt att så många ändå lider av psykisk ohälsa.

De senaste 15 åren har jag letat intensivt efter svaret på frågan Varför mår vi inte bättre än vi gör?
Och hittat en hel del användbart.

 

Men inte förrän rätt nyligen snubblade jag över ett väldigt enkelt och fundamentalt svar.

Att vetenskapen fortfarande inte har hittat det svaret beror på en stor missuppfattning av just hur vårt psyke funkar.
Det är ju lite lustigt, tycker jag. De har liksom letat efter svaret på helt fel sätt. Men mängder av människor har vetat om det här så länge vi har funnits.

 

Men låt mej backa lite innan jag går vidare.

För många år sen skavde mitt liv rätt rejält, jag stressade och småsprang hela tiden, trots att jag utifrån sett hade det helt okej. Jag har 3 fina barn som nu är vuxna och jag bodde i ett vackert område och kunde styra mitt liv som egenföretagare. Men jag mådde ändå inte bra. Jag drog slutsatsen att det måste bero på min ekonomi, det var ganska kämpigt att vara egenföretagare, tyckte jag på den tiden.

Jag hörde folk säga att vi kan må bra oavsett om vi lever i schyssta omständigheter eller under väldigt enkla förhållanden, men de som sa det måste ju vara lite skruvade, tänkte jag. Har de inga känslor? Och hur tusan skulle jag kunna vara lycklig när pengarna inte räckte till att betala räkningarna?

 

Så samtidigt som jag letade vidare efter svaret på frågan varför vi inte mår bättre än vi gör fortsatte jag att stressa. Jag jagade in till stan för att vara på kontoret, men eftersom jag är egenföretagare var det egentligen inte någon som väntade på mej där. Jag tog mej inte tid att sitta ner och äta lunch, så jag köpte en korv, den kunde jag ju äta samtidigt samtidigt som jag gick ut med hunden. De vackra, lugna gränderna i Gamla stan kunde inte hjälpa mej att stressa ner. Jag tog mej heller inte tid att fika med mina supertrevliga kontorskollegor i vårt coola, helt rosa konferensrum.

Jag hade alltid bråttom. På kvällarna kunde jag inte ens sitta framför tv:n en stund utan att samtidigt ha datorn i knät och fixa med något jobb. Kanske känner du igen dej.

 

Jag insåg att jag var tvungen att göra något åt mitt liv, så jag köpte ett online-mindfulnessprogram. Första övningen var att sitta i 10 minuter och lyssna på meditationsklockor.
Herregud! Fattar du hur lång tid 10 minuter är?! Inte kunde jag sitta still i 10 minuter! Jag hade ju massor att göra!

För nästan 6 år sen kraschade jag i den där berömda väggen. I början orkade jag inte göra någonting över huvud taget. Jag fick släpa mej upp för att duscha och gå ut med hunden. I 4 år var jag utmattad. Utmattningen tvingade mej att sitta still och lära mej lyssna lyssna inåt.
Vem var JAG?
Vad ville JAG?

Det var riktigt jobbigt, men det gav mej helt nya perspektiv, så redan något år in i utmattningen förstod jag att det fanns en dörr i den där väggen,
en dörr som jag inte kunde öppna. Den hade många nyckelhål. Men var fanns nycklarna?

Jag fortsatte leta efter det svaret på frågan varför vi inte mår bättre än vi gör. Jag letade överallt. I böcker. I föreläsningar. I YouTubeklipp. I kurser. Hos terapeuter.

Jag testade väldigt många metoder och tekniker. Vissa funkade för mej, men inte alla. Och de som funkade, funkade inte alltid. Hmm … Det var ju skumt!

 

Inte förrän rätt nyligen snubblade jag alltså över det väldigt enkla svaret på frågan.

 

Nu när jag vet svaret förstår jag att jag liksom har plockat upp ledtråder till det under många år. Redan när min ena dotter var 6-7 år och hade tvångssyndrom lärde jag henne att sortera tankarna. Vilka tankar var hennes och vilka var OCD-monstrets? Det var första gången jag insåg att bara för att vi har en tanke i våra huvuden betyder det inte att den är sann. Men det tog mej faktiskt 20 år till innan polletten trillade ner på riktigt.

 

Svaret på frågan varför vi inte mår bättre än vi gör, består av 3 delar. Här kommer de 2 första.

 

  1. Vi ÄR inte våra tankar men vi har en förmåga att tänka.
  2. Vi ÄR istället ett medvetande som kan betrakta våra tankar.

 

När vi fattar det kan vi ta ett steg tillbaka och just betrakta tankarna. Då kan vi se att vi inte ÄR till exempel deprimerade utan att vi HAR deprimerande tankar.

 

Om jag skulle ha fattat BARA de två första delarna av svaret tidigare, alltså att vi är ett MEDVETANDE som har förmågan att TÄNKA, skulle jag definitivt sluppit de där 4 åren av utmattning. För har du tänkt på en sak?

På natten avfärdar vi jobbiga tankar med att de bara var en mardröm. Men det vi är rädda för på dan tar vi på blodigt allvar. För då är det ju verklighet. Eller är det det?

Vi har fått lära oss att på dan funkar våra psyken som kameror som filmar omgivningen och på natten funkar de som projektorer som visar bilder för vårt medvetande. Kan det verkligen stämma? undrade jag. Nej, det måste vara DET som är den stora missuppfattningen.

 

Våra psyken är ALLTID projektorer.

 

Plötsligt gick det upp för mej att det vi UPPLEVER, upplever vi bara INOM OSS. Vi skapar alltså våra upplevelser med våra tankar. Och med varje tanke följer en känsla. Vi lever i en värld av tankar, men vi tror att vi lever i en värld av omständigheter utanför oss.

Fatta vad häftigt att vi inte behöver vara överens med NÅGON annan om hur världen egentligen ser ut. Alla skapar ju ändå sin egen individuella uppfattning. I samma stund som jag insåg det, förändrades allt.

 

När jag såg allt det här började mina tankar sakta ner. Och då kunde den tredje delen av svaret på frågan varför vi inte mår bättre än vi gör, komma fram. Den delen brukar vetenskapen borste helt och hållet ifrån i princip allt de håller på med. Kanske för att de tar den för givet. Eller för att de är så fokuserade på att bota symtom istället för att hitta grundorsaken som skulle göra att symtomen inte ens uppstod. Men att vara medveten om den tredje delen gjorde mitt liv ännu bättre.

 

Jag lärde mej nämligen att det finns en livskraft, en intelligent energi som håller oss vid liv. För tänk efter, visst måste det finnas något som ser till att våra hjärtan slår, att våra sår läker och så vidare? Inget av det händer ju om vi inte är vid liv. Eller hur? Nej, det är ju självklart, men det är just för att det är så förbaskat självklart som så få lägger märke till allt coolt som livskraften gör och allt vi kan använda den till. Livskraften får oss att vilja utvecklas och ha kul. Om den inte fanns skulle vi inte vilja det. Livskraften är också vår kreativitet, om vi bara släpper taget från att försöka lösa alla våra problem med våra intellekt.

Livskraften har faktiskt designat oss för att må bra.

Livet vill bli bra. Om vi bara låter det bli det.

 

Jag vill ge dej 3 tips som har gjort mitt liv så himla mycket skönare

  1. Prova att åtminstone för en stund betrakta dina tankar istället för att tro att de är verkligheten. Du är inte dina tankar. 
Om du vill kan du prova att se dina tankar – och de känslor som kommer med tankarna – som väder. 
En del tankar är förutsägbara. Andra bara kommer. Precis som väder. Tänk dej sen att du är ett space för de tankarna, ett space för allt väder. The sky is the limit, brukar man säga. Ja, det är DU som är himlen.
  2. När du har en dålig dag eller stund, säg ”jag är villig att släppa taget om de tankar som fick mej att må dåligt”, och se vad som händer.
  3. Ställ frågor till livskraften, gör sen något annat ett tag och bara invänta svaret.

 

Lycka till!

 

 

 


 

 

En sammanfattning av principerna/sanningarna

 

TANKE

Vår förmåga att tänka.
Allt vi upplever skapas av våra tankar.
Gåvan att skapa något med form från formlös energi.

 

MEDVETANDE

Gör det möjligt att uppleva livet, och att vara medvetna om vår existens.
Gör att vi kan betrakta våra tankar och förstå att vi inte är våra tankar.

 

LIVSKRAFT

En intelligent energi som finns i allt formlöst och i all form.
Essensen av livet, gör att liv frodas.
Är livsenergi, kreativitet och läkande.

 

 

De 3 principerna skapar vår personliga verklighet en stund i taget. Förståelsen av dem skapar en insikt för hur livet fungerar INIFRÅN OCH UT. Förståelsen leder till sinnesro, flexibilitet och välmående.

Den som formulerade de här principerna hette Sydney Banks. Han var noga med att säga att det inte vara han som hade kommit på dem, men han hade upplevt dem och det har jag också nu. Han sa att de här är sånt som många människor har kommit på genom tiderna. Han bara satte sina ord på dem.

Förståelsen har varit helt avgörande för mig och jag är säker på att den kan bli det för dej också. Genom att förstå principerna kommer du att komma i kontakt med ditt ursprungliga jag. Det ger ett helt nytt perspektiv på livet.

 

 


Vill du veta mer om de tre principerna/sanningarna?

 

Vill du ha hjälp att applicera den här kunskapen på ditt eget liv är du förstås varmt välkommen att höra av dej till mej på lisa@roomforflow.se

Annars kan du googla och söka på Youtube. Här är några av mina favoritlänkar:

Mina egna videoklipp

ODLA DIN NYFIKENHET är en serie videoklipp med samtal med kloka människor med kloka synpunkter på personlig expansion. Här ett samtal med coachen Daniel Magnusson på Human Change.

Daniel Magnussons podcast Human Change

Avsnitten med Niklas Ölmestrand (ett samtal uppdelat i två avsnitt) heter Vad är det som kommer och går men är ingenting?

I ett annat avsnitt samtalar Daniel med Jason Shiers. Avsnittet heter The Misunderstanding of addictions.

Michael Neill

Michael Neill är en av mina favoriter när det gäller att förklara och prata om de 3 principerna. Här är några av hans videoklipp.

Michael Neill TedTalk – Why aren’t we awesomer?

How the system actually works by Michael Neill

Remove the blindfold

Three Principles Revisited: Ordinary Miracles

The dragon story by Michael Neill

How the system actually works by Michael Neill